❋ tips till veganskt julbord ❋

Hej vänner! Jag har fått några frågor i och med mitt förra inlägg och den första jag tänkte besvara är hur mina kostvanor blev bemötta i Ghana. 
Jag hade själv varit väldigt nervös inför detta, eftersom jag hade fått höra att det ofta händer att de inte har så bra koll på vad som är i maten och så vidare, så jag hade faktiskt försökt vänja mig vid tanken att kanske måsta äta lite djurprodukter när jag var där. Jag tänkte på det varje kväll i flera månader, drömde om att dricka mjölk etc, och tillslut kändes det inte lika jobbigt som i början. När jag väl kom dit dock så var det inget problem alls. Eller, första dagen visste inte våran projektledare att jag var vegan och gav mig äggröra, och jag som övat så länge på tanken att äta ägg försökte faktiskt ta en tugga, men det gick åt helvette och var hur äckligt som helst och bara fel. Fy. Men efter den dagen så gick allt som en dans på rosor för mig, så länge en säger att en vill ha "fully vegetarian" och inte vegan. Helvegetariskt är ju egentligen det korrekta namnet på en vegetabilisk kost, vegan betyder att en även exkluderar djurprodukter i kläder, smink, osv. (Som en självklart ska!) Men jag skriver veganskt iallafall eftersom det är det vedertagna begreppet i sverige. 

De andra frågorna jag har fått har handlat om vegansk julmat, alltså godaste maten i världen. Ni vill ha tips, so here you go!
Först och främst så bör en ju ha en julskinka. Vegansk julskinka kan vara ungefär det godaste som finns, de flesta köttätare erkänner faktiskt det när de provar. Problemet är bara att all vegansk julskinka i Umeå troligtvis är slut för längesen. Jag köpte mina i november, vilket är ganska nödvändigt då de säljer som smör och butikerna alltid tar in för få. Men, kolla ändå! Kolla helsemin och Meretes ,tillexempel, kan ju finnas kvar om ni har tur!
Om ni tråkigt nog inte får tag på någon så gör det kanske ändå inte så mycket. Det finns annat gott ni kan äta!
Som en annan av mina favoriter, senaps"sill", alltså aubergine som tillretts som senapssill. Skitgott och smakar väldigt likt sill fast godare.
Recept: http://www.vegankrubb.se/senapssill-pa-aubergine/
Väldigt lätt att göra. Klassiker på julbordet i min familj.
Hm, Jag kommer nog inte orka länka till alla olika grejer, men några saker jag gillar att ha på julbordet förutom ovanstående är:
Rödbetssallad
Dopp i gryta
Brysselkål
Janssons frestelse
Prinsesskorvar (astrid & aporna)
Göttbullar (astrid & aporna, bra märke )
Grönkåls- och äppelsallad (favvo!)
Äh ni måste få receptet på den! Hacka grönkål,  skär äpplen i små bitar och blanda med grönkålen (hur mycket äpple en vill ha får en bestämma själv), hacka valnötter, kanske en dl valnötter om du gör en stor sallad, blanda allt. Blanda i olivolja och vitvinsvinäger, salta och peppra = klart! HUR enkelt som helst och HUR gott som helst och ungefär HUR nyttigt som helst. 
eh.. kommer inte på något mer. Knäck såklart, älskar knäck.

Faktumet är väl att ungefär allt som finns på ett köttätar-julbord finns på mitt fast i veganversion. En kan till och med stoppa sin egen vegankorv om en vill. Everything os possible.
 
Jag länkar nu till ett ställe där det finns typ tretusen julbordsrecept, -> länk <- så gå lös bara! Ha kul, ät gott och var snälla! Kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0